Haskap jagoda (Lonicera caerulea var. kamtschatica) je nova vrsta jagodičevja, ki izvira iz severovzhodne Azije.
Za haskap jagode se uporablja več imen: sibirska borovnica, majska jagoda, medena borovnica in kamčatska jagoda.
V naravi uspeva v Rusiji (Kamčatka in Sibirija), na Kitajskem in na Japonskem (otok Hokkaido). V teh državah obstaja dolga tradicija gojenja te vrste sadja, v zadnjem času pa jo vse več gojijo tudi v Evropi.
Ponujamo vam najsodobnejše kanadske sorte Univerze v Saskatchewanu: Boreal Beast, Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Aurora, Blue Banana, Indigo Gem i HoneyBee, ki si jih lahko ogledate / naročite tukaj.
Na podlagi dolgoletnih izkušenj s sajenjem različnih vrst sadja lahko zagotovimo naslednje:
• kakovostne sadike,
• brezplačne agrotehniške nasvete pri zasaditvi nasada,
• možnost rezervacije sadik,
• možnost hitre dostave sadik po vsej Republiki Sloveniji,
• profesionalni odnos in pristop.
Fotografije razpoložljivih sort:
Boreal Beast
Boreal Beauty
Boreal Blizzard
Aurora
Honeybee
Indigo Gem
Blue Banana
Opis
Haskap prične roditi sredi maja in predstavlja najzgodnejši sadež, ki prične dozorevati po zimskem mirovanju.
Grm haskap jagode je listopaden, visok približno dva metra, sadež je modre barve, izjemne arome.
Popolna rodnost Haskap jagode, približno 2,5 do 8 kg na grm, nastopi v šestem letu po sajenju.
Je samoneoplodna vrsta, torej je za redne pridelke potrebno posaditi vsaj dve različni sorti.
Haskap jagoda je izjemno odporna na nizke temperature (do -45°C ).
Odprti cvetovi prenesejo do -10°C.
Listi se pogosto začnejo razvijati tudi pod snegom.
Za razliko od ameriških borovnic ne potrebuje kisle zemlje, optimalna kislost je od pH 5 do pH 8 in uspeva na slabših tleh.
Plod – značilnosti in uporaba
Plod haskap jagode je podolgovata jagoda, modro-vijolične barve, ki tehta od 1 do 3 grame.
Dolžina plodu je 2 do 3 centimetra.
Ima sladko-kisel okus.
Plod je bogat z antioksidanti (ima jih celo več kot aronija), vitamini, železom in ostalimi hranljivimi snovmi.
Haskap jagode je mogoče komercialno izkoriščati na več načinov:
• lahko se konzumirajo sveže,
• v džemih in marmeladah,
• sušeno sadje,
• pri proizvodnji sokov in sirupov, lahko pa tudi kot dodatek drugim sokovom.
Učinki haskap jagod na zdravje
V ljudski medicini (Rusija, Kanada, Japonska itd.) se haskap jagode uporabljajo pri aterosklerozi, hipertenziji in prebavnih motnjah, kar podpirajo nedavne znanstvene študije.
Glede na raziskave dr. Vasantha Rupasinghija z Univerze Dalhousie v Kanadi imajo haskap jagode vrednost ORAC (skupna antioksidativna kapaciteta) med 20.000 in 25.000 µmol TE/100g, odvisno od sorte, kar je približno 30% več od aronije (16.062 µ mol TE/100 g).
Zanimiva dejstva o haskap jagodah
Haskap jagode so sadež, ki so ga Japonci uživali stoletja in verjeli, da podaljšuje življenje.
To podpira pomen besede “haskap”, ki v jeziku japonskih domorodcev Ainu pomeni “množica daril z veje.”
Za plantažno sajenje se obrnite direktno na e-mail: [email protected]